Palvelut

Palvelut

Luotettavuus

Toimintaamme ohjaavat standardit ISO 22262-1:2012 (materiaalinäytteet) sekä ISO 14966:2019 (ilmanäytteet).

Osallistumme säännöllisesti isobritannialaisen Heath and Safety Laboratory -viranomaislaboratorion järjestämiin asbestinäytteiden vertailumittauksiin AIMS- Asbestos in Materials Scheme. Olemme osallistuneet yhdeksään kierrokseen (R66, R67 , R68, R70 ja R71, R72, R73, 74 ja 75) ja suorittaneet kaikki vertailumittaukset virheittä. 18.6.2019 tulleiden tulosten myötä saimme tehokkuusluokituksen "GOOD", koska emme ole saaneet yhtään virhepistettä mistään vertailumittauksista. Olemme osallistuneet myös yhteen Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) järjestämään vertailumittaukseen.

Olemme suorittaneet kaikki vertailumittaukset virheittä, todistukset alla.

Asbestianalyysit

Näytteenotto rakennusmateriaalista

Analyysiin tarvitaan noin tulitikkurasian kokoinen materiaalin pala. Jauhemaista näytettä tulee olla noin ”ruokalusikallinen”. Materiaalinäytteet tulee pakata pieneen ilmatiiviiseen pussiin, esim. minigrip-pussi. Pusiin tulee kirjata näytteen yksilöintitiedot. Tämän jälkeen olisi hyvä pakata kaikki pussit vielä yhteen suljettavaan pussiin, jolla voidaan varmistaa myös postille puhdas kuljetus.

Näytteenotto pyyhkäisynäytteestä

Näyte otetaan pyyhkimällä pölyä väärinpäin käännettyyn minigrip-pussiin. Yksi pussi/tutkittava tila/kohde. Pussiin tulee kirjata näytteen yksilöintitiedot.

Näytteenotto sisäilmasta

Näyte otetaan pumpulla polykarbonaattisuodattimelle. Pumppuja vuokrattavissa laboratoriostamme, 50 €/vrk (alv. 0 %). Meiltä on myös mahdollista tilata ilmanäytteenottopalvelua sisältäen ilma-analyysin.

 

Raskasmetallianalyysit, PAH-analyysit (polyaromaattiset haitta-aineet), PCB/Pb-analyysit

toimitetaan toistaiseksi yhteistyökumppaneiden tutkittavaksi.

Erilaiset asbestityypit

KRYSOTIILI

Krysotiili, valkoinen asbesti. Krysotiilia on käytetty asbestisementtituotteissa (mineriitti- ja lujalevyt), kitkapinnoissa ja tiivisteissä.

KROKIDOLIITTI

Krokidoliitti, sininen asbesti. Krokidoliittia on käytetty ruiskueristeenä, erityisesti paloeristeissä ja kohteissa joissa tarvittiin haponkestoa. Käyttö kiellettiin 1976.

AMOSIITTI

Amosiitti, ruskea asbesti. Amosiitti on ollut k’äytössä sekoitettuna magnesiumkarbonatin ja piimaan kanssa putkieristeenä ja lämpökattiloiden eristeenä.

ANTOFYLLIITTI

Antofylliittia on käytetty tuotteissa, joiden piti olla hapon- tai emäksenkestäviä kuten asbestipahveissa, sementti- ja eristemassoissa.

TREMOLIITTI

Tremoliitti ei esiinny puhtaana kaupallisissa tuotteissa, vaan epäpuhtautena muissa asbestilaaduissa ja muissa mineraaleissa (esim. kalkki).

AKTINOLIITTI

Aktinoliitti ei esiinny puhtaana kaupallisissa tuotteissa, vaan epäpuhtautena muissa asbestilaaduissa ja muissa mineraaleissa (esim. kalkki).

Esimerkkejä asbestin käyttökohteista ja arvioitu käyttöaika

 • Kipsilaasti 1950-luku
 • Lämpö- ja äänieristeet 1950-luku
 • Akustinen solumuovieriste 1980-luku
 • Eristemastiksit 1960-1970-luku
 • Julkisivulevyt 1910-1992
 • Ohutrappauslaastit 1961-1985
 • Julkisivujen rappauslaastit 1950-luku
 • Lämpökattilat 1970-luku
 • Asbestisementtiputket 1932-1992
 • Eristysmassat 1950-1973
 • Muovimatot ja vinyylilaatat 1950-1988
 • Putkieristeet, vuosina 1930-70